English | Magyar

Látogatóközpont

Látogatóközpontunk 2013 tavaszától várja az érdeklődőket Balmazújváros keleti peremén a Hortobágyi Nemzeti Parkkal szomszédos 4 hektáros őshonos fajokkal parkosított területen. A központ kerékpárral, autóval és akár tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető helyen, a Nagysziken található, egyedülálló közelségben a páratlan hangulatú szikes tó és puszta élővilághoz. Az épület a tavaszi hóolvadás után és esősebb években közvetlenül a szikes tó partján áll.


(Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

A parkolóból gyalogösvényen közelíthető meg a recepció épülete, ahol egy helyen minden, a környékre és a Hortobágyra vonatkozó információ megtalálható: turista és szakkönyvek, egyéb turisztikai kiadványok, képeslapok, népművészeti és helyi speciális termékek, színvonalas ajándéktárgyak, valamint egyéb a turisták szükségleteinek megfelelő eszközök és kellékek. A központot a fenntarthatóság jegyében alakítottuk ki, számos ökoépítészeti megoldást alkalmaztunk.

Kiállítótermünkben bepillantást nyerhetnek a Nagyszik történetébe, az itt végrehajtott rehabilitációs munkáról, a szikes tavak egyedülálló működéséről, jelentőségéről és élővilágáról, illetve a központ ökoépítészeti megoldásairól. A szomszédos teraszról kora tavasztól késő őszig madarak százai, akár ezrei figyelhetők meg az élőhely rehabilitációban és fenntartásban aktívan közreműködő őshonos háziállat fajták mellett; ösvények, lesek kézi- és teleszkóptávcsövek nyújtanak lehetőséget a még közelebbi, élményszerű ismerkedésre


Nagygoda (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

40 fős éttermünkben és a megfigyelő teraszon kellemes környezetben és kis erőfeszítéssel lehet madarászni; aki a kalóriákat is számon tartja, annak kerékpárokat és egyéb aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosítunk.

A központ és az azt körülölelő park közvetlenül csatlakozik további 4 hektár parkosított látogatható területhez, ahol szabadon barangolhatnak. Akik ennél többre vágynak igényeiknek megfelelő egyéni vagy kiscsoportos, személyre szabott gyalogos, kerékpáros, terepjárós, sőt akár vízi túrákon vehetnek részt az egész Hortobágyon, hatalmas helyismerettel, tudással és humorérzékkel megáldott szakvezetőinkkel. A kirándulásokhoz igény esetén kerékpárokat vagy terepjárót, jó minőségű távcsöveket és még jobb szendvicseket biztosítunk. A fényképészeket profi lesek várják az év 12 hónapjában.


Fehérszárnyú szerkő (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

Egész évben nyitva vagyunk!
április-október: napkeltétől – napnyugtáig a hét minden napján
november-március: 10 órától - 16 óráig (A téli időszakban egyedi igény alapján, egyeztetéssel ettől eltérő időpontokban is látogatóink rendelkezésére állunk)

Megközelítés >>>

Egyéb tudnivalók:

A központ magánterületen helyezkedik el, a belépés saját felelősségre történik.
Az épület akadálymentesített és vannak akadálymentesített parkolóink is.
Kérjük a dohányzás mellőzését.
A szemetet kérjük a szelektív gyűjtőkben elhelyezni.
Lőfegyvert és kedvtelésből tartott háziállatot behozni tilos!
Az élővilágot és a többi látogató nyugalmát zavaró tevékenységek tilosak!


Madártávlatból (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

A látogatóközponton belül, illetve ahhoz kapcsolódóan számos alapszolgáltatást nyújtunk:

 • Túrák

 • Madármegfigyelés: a központ egyik fő vonzereje a különleges, ritka madarak megfigyelhetősége. Az élőhely lakott területhez való közelsége miatt a madarak hozzászoktak az emberek közelségéhez, ezért a megfigyelés akár távcső nélkül is élményszerű. A vizes élőhely közelsége időszakosan madarak nagy koncentrációját eredményezi, ami felejthetetlen élményt jelent. Az épületek kialakítása révén ez a látványosság már a teraszokról is élvezhető.


  Nagysziki életkép (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

 • Szakvezetés a Nagysziken és a Magdolna-pusztán: a természeti-kulturális értékek alaposabb megismertetésének céljával rugalmasan szervezhető szakvezetést biztosítunk a védett területre a kialakított ösvényeken.

 • Tanösvényünkön vezetett vagy kötetlen formában fedezheti fel az élővilágot: a bemutató központból kiinduló ösvény egyrészt a kezelésünkben lévő 8 hektáros területen található természeti értékeket mutatja be majd kapcsolódik a Nagysziken és Magdolna-pusztán több kilométer hosszan a LIFE+ projekt keretében kialakítandó megfigyelő hálózathoz.

  A távolabb elhelyezkedő természeti értékeket igény szerint kerékpáros túrák keretében szakvezetéssel keressük fel. Azok számára, akik függetlenül szeretnének felfedezni minőségi terep-kerékpárokat és jó minőségű távcsöveket biztosítunk.


  Cigányréce (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

  Látogatóinknak és a túráikon résztvevőknek minőségi távcsöveket, a vezetett túráinkon teleszkóp távcső használatát is biztosítjuk a még teljesebb élmény kedvéért. A teraszon ugyancsak teleszkóp távcsövet állítottunk fel.

 • Kiállítás: a Nagyszik természeti értékeit, az élőhelyet formáló humán és természeti folyamatokat igényes, audiovizuális élményeket nyújtó kiállítás mutatja be. Az emberi tevékenységeket perspektívába helyeztük és az ökológiai fenntarthatóság szempontjából, a tájon keresztül mutatjuk be.

  A Nagysziken történő élőhely rehabilitáció során a megszűnt faluszéli legeltetési rend restaurálása is történik. Ezt a tevékenységet a hagyományos tájfajták (racka, magyar szürke és magyar tarka marha, szamár, ló, kecske, mangalica, lúd) alkalmazásával hajtjuk végre. Ez nagyszerű alkalmat kínál a háziállatok megismerésére is: ezek az állatok látják el a Nagyszik élőhely fenntartási feladatait.


  A szürke marhák ismét legelnek a Nagysziken (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

  Workshopok, szemináriumok, előadások, konferenciák rendezésére a központ bérbe vehető.

 • Ökológiai kutatókönyvtár: az eddig felhalmozott kutatási anyagot és magánkönyvtárunkat hozzáférhetővé tettük további kutatómunka számára. A helyiségben számítógépek és Internet hozzáférés is biztosított.

  A központ információt nyújt minden a Hortobágyhoz és a térséghez kapcsolódó programról.

 • Családbarát szolgáltatásokkal segítjük a gyermekes családok különböző speciális igényeit. A terület kialakítása lehetőséget biztosít különösen a kisebb gyermekek felfedező hajlamainak a biztonságos keretek között való szabad gyakorlására: játszókertként is funkcionál. A szolgáltatások között külön kínálunk gyermek kerékpárokat, illetve gyermeküléseket, gyermek menüt.